Register here

Wroxton


Scroll down

JULY TOUR

 

logo

 Features

  • Site specific design oriented for maximum solar energy gain
  • Cedar clad with interset recessed window detailing
  • Polished concrete floor with hydronic in-floor heating
  • Ventilation system by MoistureMASTER
  • Full height Fairview architectural suite windows and doors throughout
  • External walls increased size to accommodate R4 insulation
  • Ceiling insulated with R5 insulation
  • TC3 flood zone section requiring specific geotechnical engineered foundation system
  • Central heating

Established in 2009 Dwell Homes is an innovative architectural design build company which has developed a unique range of cleverly designed, environmentally-sensitive houses bringing architectural detailing to a wider market.

The Wroxton Terrace house is a distinctive timber clad site-specific house oriented to maximize passive solar gain and built using environmentally sensitive and sustainable construction methods that minimize environmental impact.

A generous rear site bordered by a stream boundary allowed for an imposing structure. The three gabled pavilions are clad entirely in cedar, the FSC approved source offering resilience and longevity.

Geotechnical engineering and innovative site-specific foundation systems were developed to tackle the ground issues. A Type 2B engineered foundation system consisting of 350mm thick reinforced concrete base with timber piles, bearers and floor joists resulted in a finished floor level between 800mm and 1400mm above existing ground level.

Enhanced energy efficiency and reduced energy consumption is achieved by combining increased levels of insulation, standard stud height and extensive use of north facing full height glazing allowing maximum passive solar energy gain during the winter months. The external framing is a mix of 140mm and 180mm timber studs allowing greater R value insulation and ensuring an effective thermal envelope.

Windows and full height sliding doors with double glazed laminated glass are recessed back from the external cedar cladding with specific flashing detail to further reduce heat loss while taking advantage of river views. Cleverly designed overhangs afford optimal shading in the summer.

The MoistureMASTER fully integrated positive pressure system with roof cavity air source and outside fresh air supply ensures efficient ventilation.

Flooring to central hallway consists of a suspended polished concrete floor with hydronic in-floor heating. Interior spaces offer tactile appeal with a neutral colour palette as a natural response to the use of timber as the dominant material.

Construction time - 15 months after an initial 11 months awaiting resource consent approval.

Superhomes Supporters